De voordelen van recepten websites Er zijn miljoenen recepten wereldwijd te vinden! Vroeger was dit vooral in de geschreven vorm van het kookboek, tegenwoordig vindt je bijna allemaal online op één van de duizenden recepten websites.  Bijna elke supermarkt, chef-kok en of Kookprogramma heeft wel een eigen kookboek op de markt gebracht. Ik snuffel hier zelf […]
Recepten websites - de voordelen

De voordelen van recepten websites

Er zijn miljoenen recepten wereldwijd te vinden! Vroeger was dit vooral in de geschreven vorm van het kookboek, tegenwoordig vindt je bijna allemaal online op één van de duizenden recepten websites. 
 
Bijna elke supermarkt, chef-kok en of Kookprogramma heeft wel een eigen kookboek op de markt gebracht. Ik snuffel hier zelf graag in rond zodat ik inspiratie kan opdoen voor nieuwe vegan recepten. Naast de miljoenen kookboeken in bijna elk thema en voor elke gelegenheid zijn er ook nog duizenden websites waar je recepten kunt vinden. Zelf zoek ik mijn recepten het liefst online en ik zal je precies uitleggen waarom

De voordelen van kookboeken

Kookboeken zijn leuk, en perfecte verjaardag of kerst cadeaus. Ze staan vaak vol met overheerlijke recepten met perfecte foto’s hiervan, die ervoor zorgen dat het water je mond in loopt. Een kookboek is dan ook een mooie inspiratiebron voor nieuwe en speciale recepten. Zo kun je een kookboek van een van je favoriete chef-koks bestellen. Zoals die van Jamie Oliver en of Nigella Lawson. Zo kun je makkelijk een van hun overheerlijke klassieke gerechten zelf thuis maken en zul je je gezin en of partner versteld doen staan. Een mooie inspiratiebron wanneer je een keer uitgebreid wilt koken.
 
  • Ze zijn super om inspiratie op te doen. Kookboeken hebben vaak een bepaald thema; vegetarisch, kerstgerechten of smoothies. Door een kookboek eens rustig met een kookboek te gaan zitten en te kijken naar de mogelijkheden, krijg je een boost aan inspiratie en creativiteit. 
  • Je kunt er doorheen bladeren. Fysiek een boek vast houden en er doorheen bladeren blijft heerlijk! 

De voordelen van recepten websites

Ik gebruik zelf echter liever online recepten websites in plaats van kookboeken. Recepten websites hebben voor mij namelijk de volgende voordelen;
 
  • Je kunt op een website voor elke gelegenheid voldoende recepten vinden. Met elk gewenst thema.
  • Het is veel makkelijker zoeken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een recept met een bepaald ingrediënt wat je in huis hebt – en je wilt dit gebruiken tegen verspilling – dan is het vele malen makkelijker om online te zoeken dan door de indexen van al je kookboeken te gaan.
  • Als je een kookboek koopt of krijgt dan is er een grote kans dat je slechts een gedeelte van de recepten lekker vindt. Zeker als je een kieskeurige eter bent zoals ik! Dan is het dus zonde dat je maar de helft van een boek gebruikt!
  • Kookboeken zijn gevoelig voor viezigheid wanneer je ze te dicht bij je werkplek op het aanrecht legt. Wanneer je het opengeslagen boek verder legt, bemoeilijkt dit het lezen van het te volgen recept. En geloof me, dat komt bij mij nog al eens voor!
  • Recepten websites zijn duurzamer. Alles staat online, er komt geen boom aan te pas. En dus beter voor het milieu.
  • De hoeveelheid recepten in een kookboek zijn beperkt en kun je niet altijd het ideale recept vinden voor de juiste gelegenheid. Dan moet je toch weer online aan de slag!
  • Het is makkelijker te archiveren. Je kunt bijvoorbeeld met Evernote je recepten digitaal opslaan. Bij een kookboek ga je vaak met plakkertjes in de weer of maak je aantekeningen in een los schriftje. Tijdrovend, moeilijk terug te vinden en weer op papier. Maar dat is digitaal verleden tijd.
  • Je opent een recepten website makkelijk op een tablet, en is op deze manier veel minder gevoelig voor viezigheid en vettige vingers. Deze poets je er tenslotte makkelijk weer vanaf.

Ik kies dus voor recepten websites!

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoewel ik gek ben op kookboeken, kies ik er zelf toch vaker voor om een recept van een van mijn favoriete recepten websites te gebruiken. Het gebruik van receptensites heeft veel voordelen.
 
Meestal haal ik mijn inspiratie voor lekkere recepten van de populaire recepten website van AH. Waar je makkelijke AH recepten zoeken kunt. Zoals ik al zei, kun je dan op basis van ingrediënten en of categorieën zoeken naar recepten. Zo hebben zij volop mogelijkheden voor vegetarische en vegan recepten die je makkelijk kunt vinden! Maar er zijn ook super veel andere recepten websites. Algemene websites zoals die va de AH, Smulweb, Elle eten etc. Maar ook specifieke websites waar je alleen vegetarische of zelfs vegan recepten vindt zoals op De week zonder vlees en De hippe vegetariër.
 
Wat zijn jouw favoriete receptensites, of gebruik je toch liever een kookboek?
 

Auteur

Deze recensie is geschreven door Lizzy, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!