Vegan cashewnoten kaas spread Iedere veganist heeft wel een paar producten die hij of zij echt mist sinds dat ze vegan eten. Een van die producten is vaak kaas. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om producten te maken die in de buurt van kaas komen. Vegan cashewnoten kaas of spread is er daar […]
Vegan cashewnoten kaas

Vegan cashewnoten kaas spread

Iedere veganist heeft wel een paar producten die hij of zij echt mist sinds dat ze vegan eten. Een van die producten is vaak kaas. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om producten te maken die in de buurt van kaas komen. Vegan cashewnoten kaas of spread is er daar een van! Super lekker! En bovendien is het ook een relatief eenvoudig recept waarbij je niet veel ingrediënten nodig hebt.

TIJD

15 minuten
(+ 1 nacht)

VEGAN

Ja

INGREDIËNTEN

5

LEVEL

beginners

Ingrediënten

  • 100 gr ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 2 el. edelgistvlokken (nutritional yeast)
  • 100 ml water
  • 1/2 citroen
  • Zout

Edelgistvlokken (nutritional yeast)

Nutritional yeast is in het buitenland al jaren bekend en wordt in Nederland ook steeds bekender. Het heet edelgistvlokken en wordt verkocht onder andere bij de Holland & Barret en inmiddels ook gewoon  bij de Albert Heijn verkocht. Het is een superfood en bevat van nature vitamine B1, B2, B3 en B6 en bovendien ook foliumzuur. Edelgistvlokken zijn dan ook goed voor je huid, haar en nagels. Bovendien zie het hoofdbestanddeel van dit recept cashewnoten, wat weer veel magnesium en fosfor bevat.

Bereidingswijze

  1. Het beste is om de avond van te voren de cashewnoten al in het kommetje met water te leggen. Sluit het kommetje af met een dekseltje en laat ze dan de hele nacht weke. Hierdoor zijn de ze de volgende dag perfect zacht. 
  2. Spoel de cashewnoten af en voeg ze toe in de keukenmachine.
  3. Voeg vervolgens ook de edelgistvlokken, het sap van een halve citroen en een beetje zout toe.
  4. Zet de keukenmachine aan en voeg steeds meer water toe. Net zolang totdat er een zachte en romige spread ontstaat. 

 

Zo eenvoudig kun je dus zelf vegan cashewnoten kaas maken en deze is heerlijk als broodbeleg of als dip.

Vegan cashewnoten cheese met een smaakje

Je kunt een extra smaakje aan de vegan cashewnoten kaas geven door er bijvoorbeeld chilipoeder of een fijngesneden teentje knoflook aan toe te voegen. Let er op dat als je knoflook toevoegt, je niet teveel toevoegt. Zeker als je de spread wilt bewaren om over langere tijd te gebruiken, dan kan het zijn dat de smaak (en geur) van knoflook steeds heftiger wordt. 

Auteur

Dit recept is geschreven door Débora, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!