Zelf tempeh marineren voor vegan bowl
Tempeh, I love it! Het is een van de beste opties voor vegetariërs (of veganisten) die extra proteïne willen toevoegen aan hun maaltijd. Het wordt veel gebruikt in Indonesische en Surinaamse gerechten, maar daarbij heb ik vaak het gevoel dat deze tempeh vol suiker zit door de toevoeging van ketjap, sodium door de soja saus en ook in veel olie gebakken wordt. Super lekker, maar dus niet zo gezond!
Daarom ben ik op zoek gegaan naar een lekker recept om zelf tempeh te maken. Na wat mislukte pogingen, heb ik uiteindelijk mijn eigen manier (en dus recept) gecreëerd om zelf tempeh te marineren.
De twee geheimen krachten hierbij zijn stomen en marineren. Stomen maakt de smaak minder bitter en bovendien worden hierdoor de smaken van de marinade beter opgenomen. Ik heb mijn eigen marinade samengesteld, maar deze kun je geheel naar eigen creativiteit en smaak zelf samenstellen.
Omdat tempeh blokjes nu eenmaal veel lekkerder zijn in een maaltijd dan los, voeg ik hier ook het recept toe van een lekkere en voedzame vegan bowl!
TIJD
45 minuten
VEGAN
Ja
INGREDIËNTEN
11
LEVEL
beginners
Ingrediënten
De tempeh
- 250g tempeh
- kokosolie of sesamolie om in te bakken
Voor de marinade
- 2 el sesamolie
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 4 el soja saus
- 1 el agavesiroop
Voor de vegan bowl
- 140g quinoa
- 1 stronk broccoli
- 100g edamame boontjes
- cherry tomaatjes
- sesamzaadjes
Bereiding van de tempeh
Tempeh stomen
- Breng in een pan 1 liter water aan de kook
- Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
- Hang een zeef boven de pan met kokend water, maar zorg ervoor dat het kokend water de pan niet raakt
- Voeg de tempeh blokjes toe in de zeeg en stoom ze ongeveer 10 minuten
Tempeh marineren
- Voeg alle ingrediënten voor de marinade samen in een grote kom
- Meng de ingrediënten goed zodat er een egale marinade ontstaat
- Voeg vervolgens direct nadat de tempeh klaar is met stomen, deze toe aan de marinade en meng deze goed zodat alle blokjes helemaal bedekt zijn met marinade
- Laat dit vervolgens een kwartiertje rusten zodat de marinade kan intrekken en de smaak wordt toegevoegd aan de tempeh
Tempeh bakken
- Nadat de marinade in de tempeh blokjes getrokken is, kunnen deze vervolgens gebakken worden
- Verhit daarvoor naar smaak 1 el kokosolie of sesamolie in een pan
- Voeg de tempeh blokjes toe
- En bak deze vervolgens in 10 minuten lekker krokant aan alle kanten door ze regelmatig door elkaar te husselen
Bereiding van vegan bowl
- Bereid de quinoa zoals aangegeven op de verpakking
- Maak de broccoli schoon en snijd deze in stukjes en roerbak deze vervolgens met kokosolie en een snufje zout totdat ze wel gaar zijn maar nog steeds een bite hebben (ongeveer 7 minuten op gemiddelde warmte)
- Als beide klaar zijn kun je ze van het vuur halen en ze even laten rusten en laten afkoelen
- Verwarm de kokosolie samen met de sesamolie; hoe meer je hiervan gebruikt hoe knapperiger de tempé wordt, maar ook hoe meer vet eraan toegevoegd wordt. Ik gebruik daarom 1 eetlepel van elk soort olie.
- Roerbak de tempé totdat ze middel tot donkerbruin zijn.
- Laat alles afkoelen en dan kun je alle ingrediënten samenvoegen met de sojaboontjes en de cherrytomaten.
- Ter garnering kun je sesamzaadjes toevoegen en als extraatje voeg ik ook altijd wat gebakken uitjes en gedroogde chili toe.
Eet smakelijk!
Auteur
Dit recept is geschreven door Débora, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!