
Gestoofde venkel in rode tapenade
Venkel is een van mijn favoriete groenten en op onwijs veel manieren te bereiden. Je kunt ‘t geweldig grillen, wokken of zelfs rauw eten in een salade. Maar persoonlijk vind ik gestoofde venkel misschien toch wel het lekkerst en is het ideaal als vegan bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. De zachte anijssmaak vind ik heel verfrissend en rauw is het echt een fijne knaaggroente. Dit is een simpel recept en ook helemaal niet moeilijk, het kost alleen wat van je tijd. Het resultaat is echter om van te smullen!
TIJD
30 minuten
VEGAN
Ja
INGREDIËNTEN
5
LEVEL
beginners
Ingrediënten
- 1 flinke knol venkel
- 3 flinke theelepels rode tapenade (die kun je natuurlijk zelf makkelijk maken maar die uit een potje is ook echt prima)
- peper & zout
- 1 á 2 el olijfolie
- 200 ml water

Hoe ziet verse venkel eruit?
Bereiding Gestoofde venkel
- De harde stengels worden net als de wortel niet echt goed zacht in de stoof en kun je daarom helaas niet gebruiken. Snij dus de harde uitstekende stengels van de venkelknol. Verwijder ook aan de onderkant de harde plak waar de aanzet van de wortel zat. Die heb je niet meer nodig.
- Snij daarna de venkel doormidden en in repen. De repen snij je vervolgens in blokjes, zodat je kleine blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm hebt. Groter kan natuurlijk ook of misschien hou je liever de natuurlijke vorm van venkel aan en werk je met repen, maar dan duurt het stoven natuurlijk langer.
- Dan neem je een middengrote pan met een deksel. Verhit de olijfolie in de pan op middel/hoog vuur. Zodra de olijfolie begint te geuren doe je de venkel in de pan en fruit je deze aan, tot de venkel – net als bij ui – glazig ziet. Dit kan gerust eventjes duren. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, want de venkel mag niet aanbranden.
- Als de venkel mooi glazig is, dan doe je 3 flinke theelepels rode tapenade op de venkel. Dit is een beetje naar smaak, ik hou echt van tapenade en vind het heel lekker. Maar hou je wat minder van een sterke smaak, dan kun je uiteraard voor minder gaan. Roer het goed door en verhit het kort mee. Zet daarna het vuur zachter en giet 200 ml water op de venkel. Roer nogmaals goed door en doe dan direct het deksel erop. Misschien lijkt het wat waterig, maar dat kookt uiteindelijk in.
- In het begin is de pan nog vrij heet, dus roer na vijf minuten de venkel weer even goed door en controleer of het niet aanbrand. Hierna kun je het vuur helemaal zacht zetten. Laat de venkel lekker stoven in de pan en bereid ondertussen de andere gerechten voor. De gestoofde venkel gaat als vegan bijgerecht bijvoorbeeld goed samen met een vleesvervanger en een aardappelgerecht.
- Vergeet niet om ongeveer elke vijf á acht minuten de venkel weer even door te roeren. Als het te hard gaat en er geen vocht meer in de pan zit, kun je er nog een klein beetje water bij doen. Probeer niet teveel water erbij te doen, want uiteindelijk moet het toch wat inkoken en een saus worden die goed om de gestoofde venkel heen zit. Hou het deksel er zoveel mogelijk op, zodat de hitte in de pan goed constant blijft.
- Na ongeveer een kwartier is de venkel helemaal glanzend van de tapenade en ruikt het waarschijnlijk heerlijk in huis. Proef alvast af en toe een van de grotere stukken om te checken of de venkel al gaar is. De gestoofde venkel is goed wanneer de groente nog een bite heeft maar wel lekker zacht is. Je kunt de venkel ook echt helemaal door- en door gaar stoven maar dat heeft niet mijn persoonlijke voorkeur.
- Zodra je merkt dat de venkel goed is, schep je deze direct op. Laat hem niet te lang staan, want dan gaart de venkel verder door en heb je straks pulp. En dat is natuurlijk niet lekker. Leg gauw je andere gerechten op het bord en je bent helemaal klaar om aan te vallen.
Buon appetito!
Ook zelf rode tapanade maken?
Maak je eigen rode tapenade: mik 75 gram uitgelekte (half) zongedroogde tomaatjes (zonder olie dus!), 75 gram zwarte olijven zonder pit en een drupje limoensap in je blender of maal ze fijn met je staafmixer. Voeg langzaam de olijfolie (90 a 100 ml) toe tot een glad mengsel ontstaat. Bepaal op deze manier ook zelf hoe fijn je tapenade is. Maak het niet té dun en olieïg, dat is niet lekker. Geen keukenmachine? Je kunt natuurlijk ook zelf aan het hakken slaan met een plank en een goed keukenmes.
Auteur
Dit recept is geschreven door Débora, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!