Lunchen met broodje ‘pulled’ jackfruit en een gegrilde groente met tofu salade Vanuit Real Flavors zijn wij van VegaVega gevraagd om een tweetal producten van te testen en dat doen wij natuurlijk maar al te graag! Het eerste product is van Clear Spring en zijn Jackfruit chunks. Het andere product is ook van Clear Spring […]
Broodje vegan pulled jackfruit bbq

Lunchen met broodje 'pulled' jackfruit en een gegrilde groente met tofu salade

Vanuit Real Flavors zijn wij van VegaVega gevraagd om een tweetal producten van te testen en dat doen wij natuurlijk maar al te graag! Het eerste product is van Clear Spring en zijn Jackfruit chunks. Het andere product is ook van Clear Spring en is hun biologische tofu. Beide ingrediënten zijn perfect om een heerlijke lunch mee te maken, dus daar gingen wij dan ook voor!

Wat is jackfruit?

Laten we eerst even uitleggen wat Jackfruit is, want tot een jaar of 2-3 geleden kenden wij dit zelf ook niet. Jackfruit is een tropische vrucht die veelal uit India komt. Het uiterlijk is nogal opvallend; felgroen en met allemaal kleine stekeltjes. Maar misschien nog opvallender is het feit dat jackfruit best wel stinkt… Het fijne is echter dat het vruchtvlees van jackfruit een echte vlezige structuur heeft en daardoor steeds vaker als vleesvervanger gebruikt wordt.

Zelf wonen we in Amsterdam en bij verschillende exotische supermarktjes kun je hier de complete vrucht kopen. Maar makkelijker is het om het vruchtvlees te kopen in een blik of pot. Zo heeft de variant van Clear Spring jackfruit stukken in een glazen pot met water, zeezout en een beetje limoensap.

Broodje vegan pulled jackfruit bbq

Wij hebben de jackfruit chuncks gebruikt om een heerlijke ‘pulled’ jackfruit broodje voor de lunch te maken. Een van de voordelen van jackfruit is dat het snel te bereiden is, zeker als je een kant-en-klare barbecuesaus of marinade gebruikt, dan zet je het op tafel in een handomdraai.  De jackfruit haal je uit de pot en eerst droog je deze goed, daarna maak je van de grote stukken, kleinere ‘pulled’ stukjes. Dit kun je het makkelijkste met je handen doen. Vervolgens voeg je de barbecue marinade toe en laat je het even een paar minuten intrekken. Nu kan de jackfruit in een pan met wat kokosolie langzaam ‘gegaard’ en gebakken worden net zo lang tot het mooi bruin en licht krokant is.

Wij hebben dit op een vegan en glutenvrij broodje gedaan, vrij tradioneel met wat sla, komkommer en tomaatjes. Een lekkere toevoeging zijn gebakken uitjes. Daarnaast hebben wij er een dot vegan truffel mayonaise bovenop gedaan, maar ook andere sauzen pas hier natuurlijk bij. Snel, makkelijk en vooral een heerlijk broodje vegan pulled jackfruit.

Salade met tofu

Naast de jackfruit hadden wij ook biologische tofu van Clear Sping in ons pakket. Het fijne van deze tofu is dat je weet hoe deze gemaakt is en dat er alleen maar goede ingrediënten voor gebruikt zijn. Zo is de tofu biologisch; met zuiver water van Mount Fuji, biologische sojabonen en het mineraal nigari. Soms kopen we nog tofu bij de toko, waar je een stuk kunt afsnijden van een mega blok. Van de ene kant voelt dit goed omdat er geen extra verpakkingsmateriaal gebruikt wordt, maar je weet dus niet zoals bij deze tofu welke ingrediënten er precies gebruikt zijn.

Met de silk tofu hebben we een heerlijke gegrilde groente salade gemaakt. We hebben eerst een bedje van verschillende gegrilde groente gemaakt en hier hebben we plakjes van de tofu opgelegd. Voor de dressing hebben we het eenvoudig gehouden en alleen gebruik gemaakt van sojasaus en afgemaakt met geroosterde sesamzaadjes.

Uiteindelijk hebben we binnen een half uurtje een heerlijke vegan lunch op tafel gezet!

Silk Tofu Clear Spring