vitamine d vegan supplement

Vitamine D voor vegetariërs en veganisten

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof om gezond te blijven. Toch heeft bijna de helft van onze bevolking een tekort hieraan. Wanneer je een vegetarische levensstijl hanteert, is het belangrijk om er op te letten dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor veganisten wordt dan ook vaak aangeraden om extra supplementen in te nemen. Hier mag vitamine D zeker niet aan ontbreken!

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Je lichaam heeft voldoende vitamine D nodig. Het zorgt ervoor dat je calcium en fosfor uit je voeding op kunt nemen, wat leidt tot stevige botten en tanden. Daarnaast is het samen met calcium en voldoende lichaamsbeweging een belangrijke factor voor het voorkomen van botontkalking en draagt het bij aan je afweersysteem. Toch heeft vitamine D nog veel meer impact op je lichaam. Zo heeft deze voedingsstof onder andere invloed op je geheugen, het herstel van je spieren en je humeur.

Wat houdt een vitamine D-tekort in?

Zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D. Dit geldt zeker voor mensen met een lichte huidskleur. Over het algemeen is de zon verantwoordelijk voor twee derde van de hoeveelheid die we dagelijks binnenkrijgen. Het is dan ook geen verassing dat juist in de wintermaanden veel mensen last hebben van een tekort hier aan. Dit brengt verschillende symptomen met zich mee. Zo zal je je sneller vermoeid, gestrest en depressief voelen. Daarnaast brengt het ook fysieke klachten met zich mee. Een tekort veroorzaakt een hoge bloeddruk, maakt je gevoeliger voor het oplopen van een letsel bij vallen of stoten en je krijgt sneller spier- en gewrichtspijn (zelfs wanneer je je niet inspant). Het is belangrijk om deze symptomen niet te negeren, omdat dit anders kan leiden tot ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Plantaardige capsules

Naast zonlicht, is vitamine D vooral te vinden in dierlijke vetten, zoals vis, eieren, vlees en boter. Voor veganisten is het daarom moeilijk om dit door middel van voeding binnen te krijgen. Veel veganisten compenseren dit tekort dan ook met behulp van supplementen. Er wordt voor zowel vegetariërs als veganisten aanbevolen om elke dag tussen de 10 mcg (600 IU) en 25 mcg (1,000 IU) vitamine D als supplement bij te nemen, maar veel van de supplementen op de markt bevat wolvet. Dit wordt uit de vacht van schapen gewonnen door de geschoren vacht te wassen. Niet echt een veganistische oplossing dus. Gelukkig bestaat er ook plantaardige vitamine D! Deze plantaardige variant is gemaakt van korstmos en heeft dezelfde werking. Zo is er voor ons veganisten ook een goed alternatief om genoeg van deze voedingsstof binnen te krijgen.

Auteur

Deze recensie is geschreven door Lizzy, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!