Vegan wijn – hoe, wat, waar Is wijn vegan? Misschien sta je er niet echt bij stil, maar is jouw glaasje wijn wel vegan of op zijn minst vegetarisch? Het antwoord lijkt heel voor de hand liggend; iedereen weet immers dat wijn gemaakt is van druiven. Maar helaas moeten we je teleurstellen, tijdens het proces […]
Vegan wijn kopen

Vegan wijn - hoe, wat, waar

Is wijn vegan?

Misschien sta je er niet echt bij stil, maar is jouw glaasje wijn wel vegan of op zijn minst vegetarisch? Het antwoord lijkt heel voor de hand liggend; iedereen weet immers dat wijn gemaakt is van druiven. Maar helaas moeten we je teleurstellen, tijdens het proces van het vervaardigen van wijn worden er dierlijke stoffen gebruikt waardoor wijn niet vegan is en ook niet vegetarisch.

Hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

Na de gisting is wijn eigenlijk een troebele drank met kleine deeltjes van de druif en het gistingsproces. Hier houden wij niet van; in de loop der jaren is namelijk het idee ontstaan dat wijn een heldere drank moet zijn. Daarom wordt de wijn geschoond, dit heet geklaard. En hierbij worden er dus dierlijke producten gebruikt. Het gaat met name om eiwitten, maar ook vislijm en gelatine. 

Wanneer is wijn wel veganistisch?

Bij een alternatief klaringsproces wordt er niet gebruik gemaakt van een dierlijke stof maar wordt er op een natuurlijke manier met de wijn gewerkt om de deeltjes van de druiven en het gistingsproces uit de wijn te halen. Dit gebeurt door de wijnen sterk af te koelen in het vat of het door buizen te pompen. Of door met poreuze materialen te werken die deeltjes opnemen. Op deze manier worden de onzuiverheden er ook uit gefilterd. Het is een nieuwer proces en vraagt dan ook aanpassingen van de wijnboeren, dit is niet iets waar iedereen nu al mee bezig is, maar wel iets dat in de toekomst steeds vaker gaat gebeuren. Zo hebben een aantal wijnhuizen in Frankrijk reeds de switch gemaakt naar vegan wijn.
 

Waar kun je vegan wijn (online) kopen?

Gelukkig worden slijterijen en supermarkten zich steeds bewuster van vegan wijnen. Met name natuurlijk omdat de veganistische trend hard groeit in Nederland en daardoor de vraag toeneemt. We hebben een aantal online en offline websites op een rij gezet die  waar je lekkere wijntjes kunt kopen.

Grapedistrict

De grootste aanbieder van vegan wijnen op dit moment is waarschijnlijk Grapedistrict. Op hun website hebben ze een duidelijke categorie hiervoor en het gaat om enkele tientallen zowel wit, rood als rosé. Ze hebben een duidelijk V-icoon aan de desbetreffende wijnen toegevoegd. Bovendien hebben de meeste ook het Bio-label, want niet elke veganistische wijn is automatisch ook biologisch. Vegan bubbels zijn trouwens ook goed vertegenwoordigd op deze website. Ze hebben twaalf winkels hoofdzakelijk in de randstad, dus ook daar kun je terecht voor een heerlijk flesje. Een echte aanrader dus! Bekijk hier hun vegan aanbod.
 
Wil je echt losgaan? Dan biedt Grapedistrict ook een leuke Vegan Proefdoos aan met hierin twaalf verschillende soorten vegan wijn. Zowel rood als wit. 
 

Gall & Gall

Misschien wel de bekendste slijter van ons land. Op hun website op vegan zoeken is lastig, omdat het woord ook in veel wijnnamen verstopt zit en niet herkend wordt als kenmerk. Maar gelukkig hebben ze een leuk overzichtje gemaakt van smakelijke vegan wijnen. 

Wijnvoordeel

Een online wijnleverancier die het echt goed doet is Wijnvoordeel. Als je op vegan zoekt binnen hun assortiment, komt er een keurig overzicht te voorschijn. Ze hebben een tiental rode en witte wijnen in verschillende prijsklassen in hun assortiment en hebben voor deze wijnen zelfs een Vegan Award geïntroduceerd zodat ze makkelijk te herkennen zijn. Bekijk hier hun aanbod.

De Wijnbeurs 

Deze ook grotere online wijnleverancier doet het daarentegen een stuk slechter en hebben op het moment van dit schrijven, januari 2020, slechts één veganistische wijn in hun assortiment, namelijk deze.

Vegan wijn in de supermarkt

Natuurlijk kun je uren gaan speuren in de supermarkten om op zoek te gaan naar de vegan wijnen in het schap. Die zoektocht kun je je echter besparen want op de website van Rick’s mind vind je een super fijn overzicht van wijnen in Nederlandse supermarkten die vegan zijn. Let er wel op dat je alsnog altijd even het etiket leest. De samenstelling van de wijn kan natuurlijk veranderd zijn. Al lijkt het me eerder dat steeds meer wijnen veganistisch worden dan dat er vegan wijnboeren zijn die weer dierlijke producten gaan toevoegen aan hun proces. Zie hier de hele lijst van Ricksmind http://vegan.ricksmind.com/

En wat is dan natuurwijn?

Natuurwijn zijn wijnen die zo natuurlijk mogelijk geproduceerd worden. Het wordt ook wel ‘raw wine’ in het engels genoemd en in Frankrijk staan ze bekend onder de naam ‘vin naturel’. Deze wijnen zijn troebel omdat de natuur het gistingsprocesproces leidt en de wijn daarna niet gefilterd of geklaard wordt. Heel natuurlijk dus, maar het troebele kan ons toch in verwarring brengen want zo “hoort” een wijn niet te zijn. Desalniettemin het proberen waard!
Je vindt deze onder andere bij Grapedistrict

Auteur

Dit artikel is geschreven door Lizzy, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!