3 aanbevolen supplementen voor veganisten Een veganistisch voedingspatroon roept vaak de vraag op of het lichaam wel genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Als veganist is het soms verstandig om supplementen te nemen. Daarom hebben wij hieronder 3 voedingsstoffen op een rijtje gezet die je nodig kunt hebben als je een vegan voedingspatroon volgt. Deze supplementen […]
Supplementen voor veganisten

3 aanbevolen supplementen voor veganisten

Een veganistisch voedingspatroon roept vaak de vraag op of het lichaam wel genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Als veganist is het soms verstandig om supplementen te nemen. Daarom hebben wij hieronder 3 voedingsstoffen op een rijtje gezet die je nodig kunt hebben als je een vegan voedingspatroon volgt. Deze supplementen zijn te bestellen, via deze link met korting, bij Vitaminstore. Let erop, dit is een algemeen advies. Laat je goed informeren of supplementen van toegevoegde waarde zijn voor jou, welke supplementen dat zijn en in welke dosering je ze het beste kunt nemen.

1. Vitamine D

Vitamine D is een vitamine dat vet oplosbaar is en zorgt ervoor dat de opname van fosfor en calcium in je darmen beter wordt. Daarnaast beïnvloed vitamine D ook veel andere lichaamsprocessen, waaronder het geheugen, spierherstel, humeur en de weerstand. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is voor kinderen en volwassenen dagelijks 600 IU (15 mcg). Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen zouden 800 IO (20 mcg) per dag moeten nemen. De dagelijkse behoefte is dan namelijk groter. Vitamine D komt heel weinig in voeding voor, waardoor je al snel geneigd bent om supplementen hiervan te nemen wil je aan de juiste hoeveelheden vitamine D komen. Naast voeding waar nauwelijks vitamine D in zit wordt er deze vitamine ook aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Je maakt genoeg vitamine D aan als je dagelijks 15 minuten in de middagzon verblijft.

2. Vitamine B12

Als je genoeg vitamine B12 wilt binnenkrijgen is het belangrijk om champignons gekweekt in vitamine B12-rijke aarde, voedingsgist, chlorella, nori en spirulina te eten als veganist. Als je genoeg van deze plantaardige voeding eet hoef je je geen zorgen te maken om deze vitamine. Echter is er uit onderzoek gebleken dat iedereen een laag B12 gehalte kan hebben en vooral veganisten en vegetariërs onder de risicogroep vallen. Daarom is het verstandig om supplementen voor vitamine B12 te nemen. Vitamine B12 is belangrijk voor vele lichaamsprocessen, waaronder de formering van zuurstofdragende rode bloedcellen en de eiwitmetabolisme.

3. Jodium

Voldoende jodium binnenkrijgen is cruciaal voor een gezonde schildklierfunctie. Waar een gezonde schildklierfunctie weer van belang is voor een goede spijsvertering. Een jodiumtekort kan vele gevolgen voor je lichaam hebben. Waaronder symptomen als droge huid, tintelingen in voeten en handen, weinig energie, geheugenproblemen, gewichtstoename en depressie. Mensen die vegan eten hebben meer kans op een jodiumtekort, daarom is het verstandig om naar je jodiuminname te kijken en als blijkt dat je te weinig binnenkrijg jodium supplementen te gebruiken.

Auteur

Deze recensie is geschreven door Lizzy, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!