De overstap naar ecologische schoonmaakmiddelen Zoals jullie misschien weten zijn we binnen VegaVega.nl altijd zoek naar manieren om ons leven ecologisch vriendelijker te maken. Zo kijken we bewust naar wat we wel en niet eten en gaan we ook bewust om met het verminderen van plastic in ons huishouden. We kunnen niet de hele wereld […]
Overstap naar ecologische schoonmaakmiddelen

De overstap naar ecologische schoonmaakmiddelen

Zoals jullie misschien weten zijn we binnen VegaVega.nl altijd zoek naar manieren om ons leven ecologisch vriendelijker te maken. Zo kijken we bewust naar wat we wel en niet eten en gaan we ook bewust om met het verminderen van plastic in ons huishouden. We kunnen niet de hele wereld verbeteren, maar we geloven er wel in dat als we elke dag een stapje in de goede richting zetten, we binnen een jaar al een flinke verbetering kunnen laten zien in ons huishouden.

Deze maand staan bij ons de schoonmaakmiddelen centraal. Wij hebben de luxe dat wij wekelijks een schoonmaker hebben. Dit geeft ons niet alleen meer ruimte om tijd over te hebben voor dingen die wij echt belangrijk vinden, het creëert ook werk voor een ander. Desondanks zijn we zelf ook nog veel ‘aan de poets’. Zeker nu tijdens de Corona periode merken wij dat we hygiëne nog belangrijker vinden.

Traditionele schoonmaakmiddelen bevatten veel chemicaliën

We realiseren ons echter ook dat schoonmaakspullen veel chemicaliën bevatten, wat (onnodig) een negatieve impact heeft op het milieu. De productie van dit soort schoonmaakmiddelen is belastend en daarnaast spoel je het water met de chemicaliën daarna weer door de gootsteen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar ecologisch vriendelijke schoonmaakmiddelen.

HG is een merk dat al jaren een bekend begrip is op het gebied van schoonmaakmiddelen. Welke ruimte je ook moet schoonmaken of welke vlek je ook tegenkomt, HG heeft overal een oplossing voor. En sinds kort hebben ze dus ook een nieuwe schoonmaakproductenlijn: HG Eco-producten.

Wat maakt ecologische schoonmaakproducten anders?

Waarschijnlijk varieert dit per product/fabrikant, maar we zijn er bij HG even ingedoken en we zien dat ecologische schoonmaakmiddelen vrij zijn van een groot aantal vervelende stoffen. Zo zijn ze vrij van conserveringsmiddelen, fosfaten en fosfonaten, kleurstoffen, microplastics, allergenen en parabenen, chloor en glycerience.

Niet alle stoffen – zoals fosfonaten – zijn voor ons bekend en we willen nu niet de scheikunde induiken, maar “it makes sense”! Vooral chloor is natuurlijk heel herkenbaar door de geur. En ondanks dat wij ook met de geur van chloor de associatie van schoon hebben, hebben we ook de associatie van chemisch.  En als je kijkt naar de andere bestandsdelen, dan zijn dit ook middelen die wij proberen te vermijden in ons eten en in onze cosmeticaproducten. Waarom zouden we het dan wel als schoonmaakmiddel gebruiken en het met onze handen aanraken en de lucht inademen?

Eco glasreiniger

De komende periode gaan we dan ook steeds meer van onze ‘traditionele’ schoonmaakmiddelen vervangen door de nieuwe eco schoonmaakmiddelen van HG. De eerste die we vervangen hebben is de Glasex. Deze gebruikten we altijd om onze ramen schoon te maken en naast streeploze ramen, zorgde dit ook voor een lekkere geur. HG heeft de Eco Glasreiniger in haar assortiment en afgelopen week hebben we dit gebruikt om de ramen te wassen. En het resultaat: onze ramen blinken net zo goed als met het oude schoonmaakmiddel! Kortom, wij blij, milieu blij en de komende tijd gaan we ook steeds meer producten vervangen!