jam veganistisch

Is jam veganistisch?

Wanneer je kiest voor een veganistisch eetpatroon, eet je geen dierlijke ingrediënten eet of ingrediënten die met dieren in aanraking zijn geweest. Er vallen er vaak veel producten en ingrediënten af, waardoor de keuze voor je eten beperkt wordt. Bij veel producten (zoals vlees of verse groente) is het gelijk duidelijk of het dierlijke ingrediënten bevat en of het binnen je dieet valt, maar er is ook een groot grijs gebied. Neem bijvoorbeeld jam. Is een product als jam veganistisch?

Iedereen heeft zijn eigen lievelingssmaak, of je nou van een lekkere aardbeienjam houdt of voor een tropische passievrucht. Met jam is de keuze oneindig en heeft iedereen wel zijn eigen favoriet ertussen zitten. Het is lekker voor op brood en in veel zoete recepten terug te vinden. Zonde dus als dit niet meer binnen je (veganistische) eetpatroon zou vallen!

Gelukkig voor velen van ons, kunnen we er gewoon van blijven genieten. Jam is namelijk helemaal vegan! Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Vaak wordt er namelijk gedacht dat de structuur van Jam komt door gelatine, maar dit is niet waar. De structuur van jam wordt namelijk veroorzaakt door pectine, een veganistische variant! Wat is precies het verschil hiertussen?

Gelatine

Gelatine is een eiwitproduct wat komt uit callogeen, een eiwit die voorkomt in het bindweefsel van zoogdieren. Onder dit bindweefsel valt onder andere de huid, botten en het kraakbeen van dieren. Wanneer de gelattine wordt samengevoegd met warm water, ontstaat er uiteindelijk een soort eetbare gel (bijvoorbeeld gummybears). Doordat er een dierlijke basis is gebruikt voor het product, kiezen veel veganisten (en vegetariërs) ervoor om producten die gelatine bevatten niet te eten.

Pectine

Pectine is de veganistische variant van gelatine. Deze stof is te vinden in verschillende planten en fruitsoorten en zorgt dat de plantcellen aan elkaar gaan kleven. Hierdoor geeft het een soortgelijk effect als gelatine!

Jam kan je dus nog met een gerust hart op je brood smeren en door je zoete recepten doen. Om 100% zeker te zijn dat je jam geen dierlijke ingrediënten bevat, is het altijd handig om ook even de E-nummers te controleren. Benieuwd naar andere lekkere veganistische opties voor op brood? Bekijk eens onze tips voor het lekkerste vegan broodbeleg uit de supermarkt!

Auteur

Deze recensie is geschreven door Lizzy, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!