
Eiwitten eten als veganist
Als jij veganist bent dan is er een grote kans dat je bovengemiddeld bewust bezig bent met je voeding. Doordat je dierlijke producten uit je voedingspatroon schrapt moet je namelijk op zoek gaan naar alternatieven en is het belangrijk dat je voldoende verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.
Een van deze belangrijke voedingsstoffen is proteïne. Proteïne kennen we ook wel onder de naam eiwitten en bij eiwitten denken we meteen aan eieren, melk en ook bijvoorbeeld vis. Allemaal dierlijke producten die je als veganist niet eet. Wat zijn dan de alternatieven?
Proteïne uit voeding
Als veganist zijn er genoeg plantaardige eiwitbronnen om toch je dagelijkse hoeveelheid proteïne binnen te krijgen. De hoogste concentraties vind je met name in peulvruchten, granen, groente, noten en zaden. Vooral door slimme combo’s te maken kun je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten uit voeding te halen. Zo is havermout voor ontbijt al heel goed, maar door er zonnebloempitten en pompoenpitten aan toe te voegen, krijg je een extra dosis eiwitten binnen. Hetzelfde geldt voor een een salade; door noten of bonen toe te voegen, heb je meteen een sterke eiwittenbron te pakken. Ben dus creatief!
Proteïne als shake of reep
Heb je een keer geen tijd om een combo te maken of ben je onderweg? Dan kun je ook kiezen voor een makkelijke proteïne shake of een proteïne reep. De vegan varianten hiervan zijn plantaardig en halen hun eiwitten uit bijvoorbeeld, hennep, erwten of bonen. De shake kun je makkelijk maken met water of met een plantaardige melk zoals sojamelk of rijstemelk. Een reep is helemaal makkelijk; die hoef je alleen maar op te eten J
Zelf ben ik erg fan van de producten van FitShe. Hun vegan proteine shake is gemaakt op basis van mungbonen, hennepzaad en pompoenzaad. Een unieke combinatie! Bovendien is hun eiwitpoeder niet alleen vegan, maar ook organic, En wat voor mij belangrijk is ook soja en glutenvrij. Qua smaak kies ik altijd voor vanille shakes en het eiwitpoeder van FitShe bevat ook een vleugje kaneel waardoor deze nog net wat lekker wordt en niet té zoet is.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Lizzy, een van de oprichters van VegaVega.nl. Stuur haar een maitje voor vragen en opmerkingen!